Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Városunk

Csákányi László Filmszínház

Csákányi László Filmszínház

1913-ban az óragyár két munkása, Edelsohn és Hülle felépítették a város első moziját. Az országban egyedülálló módon eredetileg is mozinak épült, és azóta is moziként működő szórakoztató intézmény nagy népszerűségnek örvend a város és a kistérség lakóinak körében is.

1913-ban Edelsohn és Hülle, az óragyár két munkása építette fel - akkori nevén - az Uránia Mozgóképszínházat. A később Júlia Mozgóképszínháznak, majd Kossuth Mozinak keresztelt mozi 2013. december 7-én - fennállásának 100. évfordulóján felvette a Csákányi László Filmszínház nevet. A névadó, Csákányi László Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész középiskolai tanulmányait a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban végezte.

Nem csupán a filmművészetnek adott helyet a mozi, hanem egyéb kulturális programoknak is. Gyakoriak voltak az irodalmi estek, amelyek a városban és a környéken élő művelt közönséget is megmozgatták. Emellett a mozi komoly szerepet vállalt az ismeretterjesztésben is az egyes előadásokhoz tartozó kisfilmek vetítésével. A későbbiek folyamán is a fiatalok kedvelt szórakozása volt a moziba járás, azonban a filmszínház csillaga az elmúlt években leáldozóban volt: az újabb vetítéstechnikai vívmányok megjelenésével az új filmeket csak több hónapos csúszással lehetett levetíteni, így sok filmkedvelő választotta azt, hogy inkább egy nagyváros modern mozijában nézi meg a premiereket. Már-már a bezárástól kellett tartani. Ekkor egy kis csoport úgy döntött, hogy a szentgotthárdi mozi – amely száz éve mozinak épült és azóta is folyamatosan akként üzemel ugyanabban az épületben – egy olyan eleme a városnak, amelyért érdemes összefogni. A nagy lelkesedés mellé megérkezett a helyi önkormányzat anyagi támogatása, amely lehetővé tette a mozi felújítási és digitalizációs munkáinak megindítását. A hatékony munkának köszönhetően 2013. májusában sor kerülhetett az első 3D-s film vetítésére, amelyre olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a sor az utcán kígyózott, és nem kevés pótszékekre volt szükség. A vetítések népszerűsége azóta is töretlen, havonta több mint ezer érdeklődő nézi meg a hazai premierekkel szinte egy időben levetített filmeket – és ez a szám egy nyolcezres kisváros mozijának történetében óriási dolog!

A mozi egyre több kulturális programnak ad otthont, a város célja pedig, hogy egy igazán pezsgő, kulturális közösségi tér jöjjön itt létre.

Honlap: http://csakanyimozi.hu