Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Zöld Szentgotthárd program társrendezvényekkel

Zöld Szentgotthárd program társrendezvényekkel
2017. szeptember 12. kedd, 09:57

Sok jó program egy napba is belefér. A szentgotthárdi Várkertben szeptember 9-én, szombaton erre volt példa a Zöld Szentgotthárd Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál és a Lovakrul…nevezetű esemény. A programot színesítették a IV. Szentgotthárdi Vadásznappal és az ŐrNyék Hagyományőrző Alapítvány hagyományainak ápolásával, népszerűsítésével, mindezekhez társultak szórakoztató programok is. 

Délelőtt a parkban vadászmisével vette kezdetét a program. A Rábavölgye, a Hármashatár és a Hársas Patak vadásztársaságoknál reggel óta fortyogtak a bográcsokban, üstökben a finomabbnál finomabb vadételek. A „tábori konyhán” a programok iránt érdeklődők éhségének csillapítására készültek. Fiatalok és idősek egyaránt fakanalat ragadtak, ízlelgették főztjüket. A Rábavölgye standjánál kellemes illatok adták az arra járók tudtára, hogy itt bizony még vadhúsos kolbászt is sütnek.

Az Őr-Nyék lovasíjász versenyének selejtezői mellett különböző látványos lovasbemutatókat is tartottak, a sokfajta ló, az ősi szerelések a történelmi múltba röpíthették a közönséget. Nők és férfiak produkciói egyaránt elismerő tapsot kaptak. A lovasoknál megjelent, és Huszár Gábor társaságában elbeszélgetett velük V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is.

Miközben a szabadban zajlott az élet, a Refektóriumban Prof. Bardócz Zsuzsanna, a táplálkozástudomány professzora tartott vetített képes előadást élelmiszereink állapotáról. Elsőként a talajról beszélt, kifejtve, hogy az, csendes segítőtársunk, fenntartja az életet, mert élelmiszereink bázisa, de tisztítja a vizet, javítja a levegő minőségét is. Az egykori természetes gazdálkodást felváltotta a nagyüzemi, amelynél már a profit a mérvadó. Ez elpusztítja a talajban lévő életközösségeket, szennyezi azt, közvetve ártva az élelmiszereknek. A talaj „elhalálozásának” a mértéke Magyarországion már 25 százaléknyi, ez a földterület mezőgazdasági művelésre már alkalmatlan. A levegő is fontos éltetőnk, ennek minősége is rendkívüli módon romlott. Nagy veszély korunkban a levegő elektromos töltése is. Sajnos a víz minősége sem jobb, rengeteg károsító anyag jutott a talajba, és onnan a vízkészletbe. A vízen és a levegőn kívül károsító lehet a szervezet számára a táplálék, az élelem, amit elsősorban a szupermarketekből szerzünk be. A káros anyagok felhalmozódása generációs probléma, ugyanis általában két generáció után jelentkezik a negatív hatása. Ebből következik, hogy a vegyszeres gazdálkodás negatív hatása elsősorban a mostani fiatal generációnál érhető tetten. A mezőgazdasági vegyszerek, az élelmiszerek összetétele, adalék anyagai hosszabb távon komoly betegségeket idézhetnek elő, például rákot, emésztési problémákat, immunbetegséget, allergiát, idegi károsodást. Mind a növények, mind pedig az állatok közvetve az élelmiszereken keresztül hatnak egészségünkre negatívan, a beléjük nyomatott mesterséges agyagok miatt (pl. állatgyógyszerek, növényvédőszerek, ízfokozók, színező anyagok stb.) . Az elmúlt 30-40 évben rengeteget romlott egészségügyi szempontból a táplálkozás, az elfogyasztott ételek minősége. Egyes zöldségek, gabonafélék ilyen-olyan vitamintartalma drasztikusan csökkent, elsősorban a vegyszerezés miatt. Az előadó szerint a kövérség nem csupán a helytelen táplálkozás következménye lehet, de elgondolkodtató, hogy mind Európában, mind a világban Magyarország vezeti a kövérségi ranglistát. A globalizáció veszélyei érintik az egészséges táplálkozást is, az egyik kiút lehet a biogazdálkodás. Ha más előnye nem is lenne a biotermesztésnek, az már nagy előrelépést jelenthetne, ha jelentős százalékban nem tartalmaznának az élelmiszerek vegyszereket. Olyan, a táplálkozás szempontjából jelentős anyagok is nagy mennyiségben vannak jelen a bioterményekben, amelyek igen fontosak az emberi szervezet számára. A biotermékek fogyasztása a gyermekek egészséges fejlődését is szolgálja, mert több bennük az ásványi anyag, az egészséget védő anyag is.

A kora délutáni órákban a várkerti színpadon tartották a vadásznapi pörkölt-főzőverseny és a „A legszebb konyhakertek” verseny díjátadóját. A Huszár Gábor polgármester közreműködésével a vadászételek zsűrije által átadott díjakon többen osztoztak, voltak különdíjak is. A verseny győztese Dancsecs István és Laczó László vargányás vörösboros vaddisznópörköltje lett, második Ujlaki Rudolf vargányás szarvaspörköltje, harmadik pedig Vadász Ferenc szarvaspörköltje. A Legszebb konyhakertek verseny eredményhirdetése előtt felolvasták a távol lévő főkertész levelét, amelyből megtudhatták a résztvevők, hogy Szentgotthárd rendelkezik a legtöbb tagot számláló kertbarát egyesülettel, valamint azt is, hogy a tavalyi évhez képest több, immáron 17 kert gazdája nevezett a versenybe, három kategóriában. A versenyben belga, a zsűriben holland résztvevő is volt. Labritz Béla alpolgármester – aki Simon Miklósnéval, a kertbarát egyesület elnökével együtt adta át a díjakat – hangsúlyozta, hogy az összefogás nagyon jó dolog, és most a Zöld Szentgotthárd napon egyesül minden a szívekben és a fejekben. Ezt a kezdeményezést nem szabad abbahagyni, folytatni kell! Gratulált a díjazottaknak, és megköszönte a versenyben való részvételüket. Mini kert kategóriában Woki Zoltánt díjazták. Normál kert kategóriában a második helyezett a belga Leen és Wouter Rönökről (különdíjat is kaptak). Ebben a kategóriában a győztesnek járó díjat Györke Jolán és Puskás Tamás érdemelte ki, ők indulhatnak az országos versenyen is. Vegyes zártkert kategóriában, harmadik Kovács Gyula (különdíjat is kapott), második Soós Józsefné és Herczeg János, nejével Herczeg Jánosnéval (különdíjat is kaptak), a győztes pedig Kovács Lajosné lett, aki különdíjban is részesült, valamint nevezték az országos versenyre is. Az eredményhirdetés után közös fotó is készült, majd megkóstolhatták a „Balatoni Habos Mogyoró” országtortát. A Pannon Kapu Kulturális Egyesület, a szentgotthárdi vadásztársaságok és az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány és a szentgotthárdi önkormányzat szervezte a programot. Az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány jelentős támogatást kapott a Lovakrul… program megvalósításához a Földművelésügyi Minisztériumtól.

Szerző: Lendvai Emil
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés