Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Szentgotthárdi sporttörténeti kiadványt terveznek

Szentgotthárdi sporttörténeti kiadványt terveznek
2017. november 10. péntek, 08:17

Csuk Alajos Szentgotthárdon akár két lábon járó almanachként is emlegethető, tekintélyes sporttörténeti gyűjteménye, sok mindent megőrzött a jövő számára.

-- Úgy kezdődött, hogy amikor a sport területén tevékenykedtem, gyűjtögettem a várossal kapcsolatos újságcikkeket, dokumentumokat, az 1970-es évek végétől. Ezek között voltak sport témájú anyagok is. Akkor még nem is gondoltam, hogy mekkora anyag fog majd összejönni az évtizedek alatt -- mesélte „birodalmában”. Aztán megmutatott egy 1983-ban kiadott városi monográfiát, amelynek egyik fejezete a sporttal foglalkozott.

-- A kifejezetten sporthoz köthető anyagokat akkor kezdtem tudatosan gyűjtögetni, amikor városi sportfelügyelő voltam. Az anyag egy részét már rendszereztem, a munkát tovább folytatom. Sok-sok újságcikk, fotó található a gyűjteményemben, minden városi sportágra vonatkozóan. A bélyeggyűjteményem is a sporthoz kötődik. A dokumentumokat dossziékban, dobozokban, asztalfiókokban tartom. Sajnos az anyagok egy része el is kallódott. Most a sportegyesületi irattárakban szeretnék kutakodni, hiányzó információkhoz jutni.

Csuk Alajos arról is beszélt, hogy a meglévő anyagok rendszerezését komolyabban tavaly kezdte el, szeretné, városi sporttörténeti kiadványban megjelentetni. Ehhez sportegyesületenként, sportáganként kell majd szétválogatni a dokumentumokat. Elég nagy a munka lesz, amelyhez segítőtárs is akadt, Kozma Gábor testnevelő tanár, sportaktivista személyében. Ő segíti az anyagok számítógépre vitelét is.

-- Elképzelésünk szerint a már meglévő és a még fellelhető sportos anyagokból állítanánk össze a kiadványt, ehhez segítséget kérünk a sportolóktól, sportvezetőktől, sportaktivistáktól. Bőséges a választék, ebből kell majd kiemelni a legfontosabbakat, az oldalszámtól függően. 130 év sporttörténetét feldolgozni igen kemény munka, időigényes, és nagy türelmet, kutatómunkát kíván. A tavalyi ünnepségen elhangzottak alkothatnák a kiadványnak a vázát, s persze sok-sok fotóval is kell számolni.

Arról is beszélt, hogy kutatásai során olyan érdekességekre is rábukkant, amelyek őt is meglepték, és nem sokan tudhatnak róluk. S persze szívesen fogadna a város lakóitól is olyan dokumentumokat, amelyek felhasználhatók lennének a készülő kiadványhoz.

Szerző: Lendvai Emil
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés