Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Szentgotthárd sportjának 130 évét ünnepelték

Szentgotthárd sportjának 130 évét ünnepelték
2017. január 10. kedd, 08:15

Kis ünnepség keretében emlékeztek meg december 10-én Szentgotthárd sporttörténetének 130. évfordulójáról, ez alkalomból emlékérmeket és emlékplaketteket is átadtak.

A Széchenyi általános iskola aulájában megrendezett ünnepségen Gaál Ákos, a város ifjúsági- és sportreferense köszöntötte a részvevőket, majd átadta a szót Huszár Gábor polgármesternek. A polgármester elmondta, hogy a 130 éves múltról igen sok mindent lehetne elmondani, ő mégsem erről szeretne most beszélni. Az egykori Filmmúzeum tévécsatornán ugyanis látott egy portréfilmet Kiss György Lajosnéról, akit 2014-ben 100 évesként köszöntöttek. A kiváló sportlövő 123 egyéni bajnoki címmel büszkélkedhet. Mellette más sportokat is űzött. Az utóbbi évtizedekben is aktív. Ő mondta, hogy az igazi sportoló soha nem adja fel, s ha már a sportágában nem tud eredményeket elérni, más célt keres magának, amit igyekszik meg is valósítani. A polgármester utalt rá, hogy a sportolók eredményét azok, akik a pályán kívül vannak, az örömükkel tudják meghálálni. Például a labdarúgó EB-n a magyar csapat szereplése egységbe fogta az embereket, közösen tudott az ország örülni és lelkesedni. Az elmúlt történelmi időszakokban mindig volt olyan helyi sportolókhoz fűződő siker, eredmény, amely megdobogtatta a szentgotthárdiak szívét, büszkék lehettek rá. Ezt a hagyományt kell ápolni, s akkor még több ok lesz az ünneplésre 150-200 év múlva is. Huszár Gábor örömét fejezte ki, hogy édesapja és ő is valamit hozzátehetett Szentgotthárd város 130 éves sportéletéhez.

Csuk Alajos, a megemlékezés kezdeményezője – aki sportolóként és sportvezetőként is letette névjegyét a városban – megpróbálta áttekinteni a 130 év történetének hatalmas anyagát, rengeteg nevet, dátumot, eredményt felsorolva. Kiderült, hogy 130 éve a sportszerető emberek hozták létre a szentgotthárdi egyleteket, kezükbe véve a sportágak fejlesztését, a versenyek megrendezését. 1886-ban már megalakult a Korcsolya Egylet, majd 1894-ben a Kerékpáros Egylet, de volt ródlizás, síelés is. 1902-ben jött létre az első, több szakosztályt is tömörítő szentgotthárdi sportegyesület. Ekkor lett egyre népszerűbb a labdarúgás, s 1912-ben játszották az első labdarúgó mérkőzést a településen, amelyen 600 néző szurkolt. Az I. világháború után, az 1920-as években a sportot nemzetmentő célból tartották fontosnak. 1933-ban alakult meg a legpatinásabb, legismertebb egylet, amit a tornászok hoztak létre. 1946-ban szerveződött a Munkás Sport Egyesület, elsősorban kaszagyári sportolókkal. 1947-ban pedig a Dohánygyár Sport Egyesület fuzionált a selyemgyárival, így már két nagy egyesület működött. Selyemgyár Sportegyesület 1950-ben a Szentgotthárdi Vörös Lobogó nevet vette fel. Ebben az időszakban a legnépszerűbb sportágak a kézilabda, a labdarúgás, a sakk és az asztalitenisz volt. 1947-48-ban a női nagypályás kézilabda csapat a legmagasabb osztályban kezdett. 1957-ban szerveződött újjá a női kispályás kézilabda csapat. A férfi kézilabda csapat igazi fejlődését 1970-től számíthatjuk, Textiles néven. A Szentgotthárdi Kézilabda Klub 1992-ban az Áfész SE-ből alakult meg. 2015-ben a csapat a 4. helyen zárta az NB II-es bajnokságot. 2015-ban pedig megalakult a Szentgotthárd-Máriaújfalu SE kézilabda szakosztály.

Visszatérve a régmúlthoz, 1978-ban jött létre a Szentgotthárdi Munkás Sportegyesület. 1998-ban új nevet vettek fel, a mai Szentgotthárdi Városi Sportegyesületet. Az NB. II-es labdarúgó csapat 2000 tavaszán finanszírozási gondok miatt feloszlott, de a következő évben újjászervezve a megyei bajnokságban újra indult. Új, futószakosztály is alakult a városban Woki Zoltán vezetésével. Meg kell említeni a múltból a több szép sikert elért röplabda szakosztályt is, amely 1973-ban szűnt meg. A sakkozók Szentgotthárd-Alsószölnök néven az NBI/B-ben szerepelnek. A tekecsapat a legmagasabb osztályban képviseli a várost. Nagy nemzetközi sikereket elért nevek is kötődnek a településhez, mint például Doncsecz József kötöttfogású birkózó, Dancsecs Bojána kick-boksz világbajnok, Gécsek Tibor és Pars Krisztián kalapácsvetők, utóbbi a város díszpolgára is. A városi sportélet szervezésében, a sportlétesítmények építésében nagy szerepet játszottak az egykori neves vállalatok, ahogy a helyi áfész is. Az elmúlt évtizedekben is több sportlétesítménnyel gyarapodott a város. Az 1980-as években komoly tanácsi hozzájárulással megkezdődött a sportpálya rekonstrukciója. 1985-ban átadták a városi sportcsarnokot. 2015-ben műfüves pályát avattak. 2016-ban pedig átadták a tekecsarnok új öltöző és kiszolgáló együttesét. Ami a rendezvényeket illeti, a teljesség igénye nélkül: 2015-ben rendezték meg a XXX. Alpokalja Kupa teremlabdarúgó tornát. 2016-ban 22. alkalommal volt Arany János ifjúsági kézilabda torna. Ebben az évben 14. alkalommal indították el a Történelmi Napok keretében a Csata Emlékfutást.

Csuk Alajos azzal fejezte be visszaemlékezését, hogy felemelő érzés azt tapasztalni, hogy a sportnak jelenleg is ugyanolyan meghatározó szerepe van a városban élők életében, mint a múltban. Majd javasolta, hogy az időközben elhalálozott sportolók, sportvezetők, szurkolók emlékének, egyperces néma felállással adózzanak. Az ünnepélyes eseményen sportolóknak, sportvezetőknek, aktivistáknak adtak át emlékplakettet és emlékérmet. A megjelentek nevében Császár Tamás mondott köszönetet az ünnepség megrendezéséért, a szervezők munkájáért. Az aulában pedig megtekinthették Szentgotthárd 130 éves sportéletéről szóló, gazdag és sokrétű kiállítást. 

Szerző: Lendvai Emil
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés