Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Szent Gotthard neve köti össze a várost a svájci alagúttal

Szent Gotthard neve köti össze a várost a svájci alagúttal
2016. június 05. vasárnap, 14:01

Június elsején Szentgotthárdon is megünnepelték, hogy aznap megnyitották a világ leghosszabb alagútját az Alpokban. A Svájci Államszövetség Nagykövetsége jóvoltából a résztvevők megtekinthették a Gottardo 2016 kiállítást a Gotthard bázisalagút építéséről, és egy vasútmodell is színesítette a rendezvényt. 

A város és az alagút nevében is emlékeztet Szent Gotthardra, de még egyéb dolgok is „közös nevezőre” hozhatók a svájci kapcsolattal.

Tizenhét év után megnyitották a 17 évig épített (bővített) 57 kilométeres bázisalagutat, amely a mérnöki munka újabb csodája, 11 milliárd euróba került. A Svájci Államszövetség és a szentgotthárdi önkormányzat a Refektóriumban tartott ünnepségén részt vett Jean-Francois Paroz svájci nagykövet, Boris Jesih Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja, a Gotthard 2016 szponzorok képviselői (Stadler Rail, a Sika és az ABB magyar egységei), a szentgotthárdi önkormányzati képviselők az intézmények vezetői és középiskolások.

Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere köszöntötte a vendégeket. Elmondta, a Gotthard-hágót és Szentgotthárd városát is Hildesheimi Szent Gotthárdról, a szentként tisztelt bajor püspökről nevezték el. Amikor a ciszterek alapították a várost, abban az időben kezdték el használni azt az útvonalat, amiből később létrehozták a svájci hágót. A vasút 1872-ben érte el a nyugati határvidéket és Szentgotthárdot, a Gotthard hágónál ekkoriban kezdődött az első alagút építése, amely észak-dél irányba köti össze a szomszédos országokat, a többnyelvű országrészeket (Svájc, Németország, Olaszország). Szentgotthárd Magyarország legnyugatibb városa, ahol szintén több nemzetiség él a maroknyi hianz és szlovén lakossággal. A város uniós projekttel is kapcsolódott Svájchoz, Luzernnel együttműködve Magyarország első energiavárosa lett 2013-ban.  A polgármester elmondta, már 2004-ben volt az önkormányzatnak olyan szándéka, hogy testvértelepülést szeretne a hágó körzetében lévő valamelyik svájci kisvárossal. Az ünnepségen felkérte a svájci nagykövetet, járjon közbe, hogy a Gotthard alagút környékén lévő valamely várossal felvehessék a kapcsolatot.

Jean-Francois Paroz svájci nagykövet beszédében kiemelte, Magyarországban és Svájcban az a közös, hogy mindkettő tranzitország, az egyik közúti, a másik vasúti. A svájciak kényelmesek, szeretik a legrövidebb utat, ezért is építették meg a vasúti árufuvarozásra és személyi közlekedésre is alkalmas bázisalagutat.  Hangsúlyozta, nem svájci, hanem európai projekt a világ leghosszabb és legmélyebb alagútja (28, 2 millió sziklát termeltek ki, egy részét újra fölhasználták), Svájc függetlenségének újabb nemzeti jelképe a Gotthard bázisalagút, aminek létrehozásán 17 év alatt 2600-an tevékenykedtek szellemi és fizikai erejükkel (a dolgozók 90 százaléka nem svájci volt).

Az Alpokon átvezető vasútvonal a svájciak precizitását, vállalkozói, innovációs készségét és a vasút megbízhatóságát jelképezi. Egyúttal kiemelkedő mérnöki teljesítmény, és fontos hozzájárulás az európai közösségi közlekedés jövőjéhez. Luzern és Milánó között a korábbi 4 óra helyett 2, 5 órára rövidül a menetidő.

A svájci nagykövet megemlékezett az ötvenhatos magyar forradalomról is, amikor a 200 ezer menekült közül 12 ezer Svájcban lelt új hazára.

 

Beszéde végén megnyitotta a Gottardo 2016 című kiállítást. A posztereken szemléletesen mutatták a világ leghosszabb alagútjának építését.  Magyarországon 10 településre viszik el ezt a kiállítást. 

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés