Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Megemlékezés Brenner Jánosról

Megemlékezés Brenner Jánosról
2018. január 04. csütörtök, 08:21

Decemberben több rendezvény keretében emlékezett meg a város a hatvan éve meggyilkolt Brenner János rábakethelyi káplánról.

A Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény időszaki kiállítással emlékezett meg az eseményről. A kiállítást december 14-én a meggyilkolt káplán testvére, Brenner József nyitotta meg és ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Brenner Jánost 1955. június 19-én szentelték pappá, s a Szentgotthárd melletti Rábakethelyen lett káplán. 1957. december 15-ére virradó éjjel egy beteghez a szomszédos Zsidára hívták. Útközben ismeretlen tettesek – máig tisztázatlan körülmények közepette – 32 késszúrással megölték. Boldoggá avatási eljárása 1999-ben vette kezdetét. A Szentszék 2017. november 8-án ismerte el Brenner János vértanúságát, boldoggá avatására 2018. május 1-jén kerül sor.

A megnyitón Brenner József nagyprépost elevenítette fel a hatvan évvel ezelőtti eseményeket. Elmondta, hogyan szerzett tudomást testvére haláláról. Beszélt az ötvenes évek világáról, hogy nem volt szabad bejárásuk Szentgotthárdra, a rendőri megaláztatásokról és a gyilkosság máig tisztázatlan körülményeiről. Őt és a családot rendkívüli módon felkavarta a gyilkosság helyszínén tett látogatás. Elmondta, hogy másodszor akkor sírt a meghatottságtól, amikor megtudta, hogy boldoggá avatják a testvérét.

A kiállítás tablóin felelevenednek Brenner János életének helyszínei, szülőháza, iskolái, rábakethelyi kápláni tevékenységének emlékei. A fotókon bemutatják a rá emlékező zarándoklatot, a zsidai emlékkápolnát, valamint azokat az emlékhelyeket, amelyek vértanúságára emlékeztetnek. Az utolsó két tablón szombathelyi emlékezete látható, az üveges tárlókban pedig róla szóló könyveket, újságcikkeket talál a látogató. A kiállítás anyagát Gueth László múzeumpedagógus állította össze. A kiállítás 2018 júniusáig látogatható.

December 16-án a Brenner János Emléknappal folytatódott a megemlékezés, az eseményen részt vett dr. Székely János megyéspüspök is.

Délután a Színházban tekinthették meg az érdeklődők a Pogányok idején c. dokumentumfilmet, amelyet Rimfel Ferenc plébános vezetett fel. Beszélt Brenner János tevékenységéről, az ötvenes években az egyházat ért atrocitásokról és az emlékezés fontosságáról.

A filmet püspöki szentmise követte a Nagyboldogasszony templomban, amelyet dr. Székely János megyéspüspök tartott. A rábakethelyi templomnál felszentelte a Brenner utat és ő vezette a zarándoklatot is, amely a kethelyi templomtól indult és Zsidán a Brenner kápolnánál ért véget. Közel kétszázan járték végig azt az utat, amelyet Brenner János is megtett 1957. december 15-én éjszaka. A zsidai kultúrházban agapéval várták a zarándokokat.

 

A rendezvények sikeres lebonyolítását köszönjük a Keresztény Megmozdulásokért Egyesületnek, a SZEMLE Egyesületnek, a Brenner János Emlékhely Alapítványnak, Zsida-Zsidahegy Városrészi Önkormányzatának és a városrész lakóinak, a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumnak és minden résztvevőnek. 

Forrás: Molnár Piroska, Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés