Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 4. szám
Hírek

Idősek az idősekért díjat kapott Szepesiné Fuisz Erika

Idősek az idősekért díjat kapott Szepesiné Fuisz Erika
2016. november 17. csütörtök, 15:44

A szentgotthárdi önkormányzat képviselő-testülete az Idősek az idősekért címet Szepesiné Fuisz Erikának ítélte oda az idén.  

Szepesiné Fuisz Erika Rábafüzesen született, az akkor még önálló kis faluban jegyezte el magát a kultúra szeretetével. Nem kellett hosszasan gondolkodnia, hogy kimondja: talán Gaál Ferusz József (a Szombathelyi Művelődési és Sportház későbbi, legendás igazgatója, a Savaria Történelmi Karnevál kitalálója) és felesége volt az, aki a hatvanas években nagy hatást gyakorolt rá, és elindította a közösségi élet és a kultúra ösvényein. Gaál Ferusz József néptánccsoportot, színjátszó kört szervezett az alig 450 lelkes kis faluban, Erika már általános iskolában verseket mondott, táncolt és a színjátszó körnek is tagja volt. Rábafüzesről a Vörösmarty gimnáziumba vezetett az útja és szinte magától értetődött, hogy a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán népművelő-könyvtár szakos diplomát szerzett. Az utolsó félévet már a szakmában töltötte, a Szakmaközi Művelődési Házban volt gyakorlaton népművelőként, itt kezdett dolgozni 1967-től. Az akkori igazgatók, Müller Gyula, később Kovacsics Miklós, Standor Tibor mellett tanulta ki a szakma csínját-bínját. Könyvtár szakos végzettségét a Vörösmarty gimnáziumban kamatoztatta. Bauer Károly, korábbi polgármester hosszas rábeszélésére 1997-ben vállalta el a Művelődési Ház és Színház vezetését. Nyugdíjazásáig, 2005-ig vezette az intézményt. Mozgalmas időszak volt, ekkor találták ki és indították útjára a Szentgotthárdi Történelmi Napokat. 2001-ben egy nemzetközi történelmi konferencia szervezésével indult útjára a Történelmi Napok rendezvény, Tóth Ferenc, szentgotthárdi születésű történelem professzor segítségével. 2003-tól színesítették a programot hagyományőrző csoportok fellépésével és jelmezes felvonulással, valamint a Csata-futás kiírásával. A város lakóinak újdonság volt és nagyon szerették a „Karácsony határok nélkül” című téli évvégi programokat. Alkalmanként neves sztár vendégeket tudtak meghívni, de a város közművelődést színesítették a helyi művészeti csoportok fellépései és a civil szervezetek. A zalaegerszegi színház gyermekeknek és felnőtteknek szóló előadásait is többször láthatták a szentgotthárdiak.

Szepesiné Fuisz Erika nagy nyereségnek tartja, hogy 1997-ben sikerült rávenni Rápli Róbertet a Zeneiskola tanárát, aki Szombathelyről járt vissza a városba tanítani, hogy  legyen a Szentgotthárdi Városi Fúvószenekar karnagya. (A szétesés és megszűnés veszélye fenyegette az együttest.)

Aki közösségi embernek született, azt nehéz lenne úgy elképzelni, hogy bezárkózik a négy fal közé. Erika nyugdíjazása után „bejelentkezett” két énekkarba (Szentgotthárdi Vegyeskar, Szivárvány Kórus), már korábban is szeretett volna énekelni, de nem volt rá ideje. Csatlakozott a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesülethez, tagja az egyesület színjátszó körének, megyei és országos rendezvényeken szerepelnek. Tíz éve a Gotthárd TV Idősek Magazinjának rovatvezetője. Vers- és prózamondó versenyek szinte állandó zsűritagja.  A Móra Ferenc Könyvtár keretében működő Honismereti Klub is számíthat a munkájára.

Szinte alig lehet felsorolni, mi mindent tesz a városért és a környezetében élőkért, fia, lánya és unokái is biztosan számíthatnak rá. Olvas, naponta 5-6 kilométert gyalogol az Apátistvánfalva felé vezető úton.

Szepesiné Fuisz Erika közelében óhatatlanul jól érzi magát az ember, derűje, életszeretete átsüt az éveken.

Honnan ered? Megfejthetetlen.

 

Azt mesélte, ő mindig kéri a nyugdíjasokat, keljenek föl a fotelből, szakadjanak el a tévés sorozatoktól, jöjjenek el a rendezvényekre, keressenek társaságot, mert azok sokkal érdekesebbek, mint a hidegen villogó varázsdoboz a szobában. 

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés