Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Bűnmegelőzési tanácsok a nyári szünidőre

Bűnmegelőzési tanácsok  a nyári szünidőre
2017. május 26. péntek, 15:02

Nemsokára eljön a gyerekek által már nagyon várt nyári szünet, a jól megérdemelt pihenés, sportolás, kirándulás, sok-sok játék és persze a nyaralás ideje.

Sajnos a bűnözők is készülnek erre, ilyenkor megnő a strandi lopások, gépkocsilopások, gépkocsi-feltörések, alkalmi lopások, zseblopások száma. Az elkövetők könyörtelenül kihasználják a szabadságukat töltő emberek esetleges könnyelműségét, a felhőtlen, illetve felelőtlen szórakozásból adódó figyelmetlenségét. A strandokon őrizetlenül hagyott táskák csábítják a tolvajokat, nem tűnik fel senkinek, ha a földről valaki felemel egy hátizsákot, vagy „összepakolja" a törölközőn hagyott, illetve letakart műszaki cikkeket, pénztárcát. A parkolókban hagyott gépkocsikra is veszély leselkedhet. A látható helyen hagyott értékesebb tárgyak (kamera, fényképezőgép, GPS, mobiltelefon, tablet, táskák) a gépkocsi-feltörőknek könnyű célpontot jelentenek, szinte csábítják őket. A szálláshelyen, apartmanban levő értékekre pedig a besurranó tolvajoknak és a betörőknek fáj a foga.

A probléma összetett, de az első lépéseket magunknak kell megtennünk, hogy ne váljunk áldozattá.

Gyermekeink védelmét a legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja.

- Beszéljük meg, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartjuk vele a kapcsolatot! Fontos, hogy mindenki tartsa magát az előre megbeszélt időpontokhoz. A szülők, nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok hová mennek, hol tartózkodnak!

- Gyermekünkkel a munkaidő alatt is rendszeresen tartsuk a kapcsolatot, például telefonon keresztül előre megbeszélt időpontokban!

- Ha a gyermek elmegy otthonról, a lakáskulcsot ne hordja feltűnően a nyakában!

- Gondoskodjunk arról, hogy legyen a gyermeknél olyan irat, amelyből megállapítható a kiléte és a szülők elérhetősége!

- Mindig beszéljük meg a gyermekünkkel, ha bármi baja történne, kihez és hová fordulhat segítségért!

- Tudatosítsuk benne, hogy idegeneknek soha ne nyisson ajtót, a lakásba ne engedje be őket, továbbá a telefonon keresztül se árulja el, ha egyedül van otthon! Az ajtóra szerelhető biztonsági lánc is csak akkor tölti be szerepét, ha azt használják is!

Zavartalan pihenésük érdekében fogadják meg a Rendőrség tanácsait!

- Feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet!

- Csak a nyaraláshoz, pihenéshez elengedhetetlen felszerelést vigyék magukkal!

- A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges használati tárgyakat, ékszereket, bankkártyát, iratokat hagyják otthon, vagy biztonságos helyen!

- Amennyiben nagy tömeget vonzó rendezvényen tartózkodnak, fokozottan figyeljenek értékeikre, táskájukat ne hagyják őrizetlenül! Értéktárgyaikat, irataikat ne tegyék ruházatuk, táskájuk külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezzék el!

- Csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigyék magukkal a strandra, azt is több helyre elrakva! Vigyázzanak bankkártyájukra is, a PIN kódot soha ne írják rá, ne tartsák közvetlenül mellette!

- Mobiltelefont, fényképezőgépet, kamerát, a gépkocsi
kulcsait ne hagyják őrizetlenül, használják az értékmegőrzőket!

- A gépkocsit mindig zárják be, értékes tárgyakat, táskát soha ne hagyjanak látható helyen az utastérben, ezeket inkább a csomagtartóban helyezzék el!

- Nyaralója, apartmanja ablakait, ajtajait és a kerítéskaput távozáskor mindig zárják be!

- Amennyiben mégis áldozattá, sértetté válnak, azonnal értesítsék a Rendőrséget a 107-es vagy a 112-es segélyhívón!

Természetesen otthona védelméről is gondoskodnia kell ebben az időszakban.

Vagyonvédelmi tanácsok

Ahhoz, hogy ne zavarja meg jogsértés a jól megérdemelt nyári pihenést, nagyon fontos az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartása.

- Ne „verje nagydobra", közösségi oldalon ne tegye közzé, hogy nyaralni megy! Kérje rokon, megbízható szomszéd vagy jó ismerős segítségét a postaláda ürítésére, valamint az ingatlan felügyeletére!

Hagyja meg neki az elérhetőségét!

- Lehetősége szerint alkalmazzon mechanikai védelmi eszközöket és elektronikai jelző-riasztó rendszereket, távfelügyeletet!

- Háza, lakása nyílászáróit - melléképületeket is - elutazás előtt zárja be! Alkalmazzon időzített kapcsolót, amely azt a látszatot kelti, mintha a háziak otthon lennének!

- Értékes tárgyairól készítsen „Értékleltárt" és fényképfelvételeket!

- Amennyiben szabadságukat otthon töltik, akkor sem árt az óvatosság. Ha a lakásban tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

- Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgoznak vagy esetleg csak kint pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat a lakásba és észrevétlenül távozhat az értékekkel együtt.

Kánikula

A hőség fokozottan megviseli szervezetünket. Néhány jó tanáccsal szeretnénk szolgálni a kánikula idejére is.

- Az első és legfontosabb dolog: a FOLYADÉKPÓTLÁS! A legmegfelelőbb a hideg ásványvíz, lehetőleg naponta 3-4 liter elfogyasztására törekedjenek, de egyszerre ne igyanak sokat! Az idős emberek és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, figyeljenek rokonaikra, ismerőseikre!

- Az UV-sugárzás 11.00 és 15.00 óra között extrém magas lehet, védekezés nélkül ne tartózkodjanak huzamos ideig a szabadban! Fényvédő krémekkel mindig kenjék be magukat! Célszerű szellős ruhát viselni, de lehetőleg olyat, ami takar is, hogy minél kisebb felületen érje bőrüket közvetlen napsugárzás!

- Szemüket is védjék az erre alkalmas UV szűrős napszemüveggel! Ennek elmulasztása hosszú távon szemük károsodását okozhatja.

Napszúrás

A nyári szezonban előfordulhat, hogy napszúrás tüneteit észlelik magukon. Napszúrás akkor jelentkezhet, ha sokáig fedetlen fővel tartózkodnak a szabadban, tűző napon.

A rosszullét erős fejfájással és hányingerrel jár. A tüneteket az okozza, hogy a meleg hatására megemelkedik az agynyomás. A megelőzés érdekében a déli órákban ne tartózkodjanak napon, fejüket minden esetben védjék sapkával vagy kalappal, valamint ajánlott a hőségben időnként hűvös vízzel felfrissíteni felforrósodott fejüket, arcukat. Ha észlelik a tüneteket, fájdalomcsillapító szedése ajánlott, illetve jót tesz, ha hűvös helyen, sötétben pihennek. Ha azonban a tünetek nem szűnnek meg, forduljanak orvoshoz!

Kellemes és gondtalan vakációt kívánunk!

 

Forrás: ELBIR
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés